Tεχνική Pomodoro

Tεχνική Pomodoro

Ένα από τα πιο σημαντικά κλειδιά για την παραγωγή εξαιρετικής δουλειάς είναι η ικανότητά σας να παραμείνετε επικεντρωμένοι σε μια εργασία και τη θέλησή σας να oλοκληρώνετε αυτές τις εργασίες. Και αυτό είναι που κάνει την προσωπική παραγωγικότητα και τη διαχείριση του χρόνου τόσο σημαντική.

Όλοι θέλουμε να είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε για πολλές ώρες σε κάτι ώστε να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα πράγματα. Και την ίδια στιγμή, θέλουμε να έχουμε το κίνητρο για να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα που θέλουμε.

Και εδώ μπαίνει η τεχνική Pomodoro στο προσκήνιο.

Εάν έχετε κάνει έρευνα ή έχετε διαβάσει σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου ή πώς να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας, πιστεύω ότι θα έχετε ακούσει για την τεχνική Pomodoro.

Μερικοί άνθρωποι αγαπούν την τεχνική Pomodoro και βρίσκουν ότι είναι μία από τις καλύτερες αμυχές της παραγωγικότητας που τους επιτρέπει να δουλεύουν με υψηλότερες επιδόσεις. Από την άλλη πλευρά, μερικοί άνθρωποι το βρίσκουν πολύ αποτρεπτικό και δεν προτιμούν αυτή την τεχνική.

Έτσι είναι σωστή η τεχνική Pomodoro; Ας ανακαλύψουμε. Αλλά πρώτα, ας μιλήσουμε λίγο για αυτή τη μέθοδο.

Ποια είναι η Τεχνική Pomodoro και πώς λειτουργεί;

Σύμφωνα με τη Wikipedia, η τεχνική Pomodoro ανακαλύφθηκε από τον Francesco Cirillo στα τέλη της δεκαετίας του 1980.
Η τεχνική είναι απλή στην κατανόηση και στην εφαρμογή της.

Χρησιμοποιεί ένα «χρονοδιακόπτη» για να διασπάσει το έργο σας σε διαστήματα, αρχικά διάρκειας 25 λεπτών, και στη συνέχεια «χωρίζει» κάθε συνεδρία με 5λεπτο σύντομο διάλειμμα.
Εδώ είναι τα βασικά βήματα:
1. Κατ ‘αρχάς, προσδιορίζετε τη δράση ή την εργασία που θέλετε να κάνετε.
2. Εστιάστε στην εργασία μόνο για 25 λεπτά.
3. Μετά από 25 λεπτά, κάνετε ένα σύντομο διάλειμμα 5 λεπτών.
4. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία και συνεχίζετε για 4 συνεδρίες.
5. Μετά από 4 συνεδρίες, κάνετε μεγάλυτερο  διάλειμμα για 20 ή 30 λεπτά.

Μπορείτε να εφαρμόσετε την Τεχνική Pomodoro σε οποιαδήποτε εργασία θέλετε να κάνετε.
Το κλειδί είναι να προγραμματίσετε σύντομα διαλείμματα στο έργο σας ώστε να μπορείτε να έχετε χρόνο για να επαναφορτίσετε την ενέργεια σας και να ανανεωθείτε για καλύτερη εστίαση και αποτελέσματα!

Τα οφέλη της λήψης σύντομων διακοπών

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να επικεντρωθούν στην εργασία τους επειδή δεν κάνουν διαλείμματα.
Ανεξάρτητα από το πόση ενέργεια έχετε, είναι αδύνατο να είστε σε θέση να εστιάσετε πλήρως για 8 ώρες κατ ‘ευθείαν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι μαθητές έχουν διαλείμματα στα σχολεία και χρησιμοποιούμε τα Σαββατοκύριακα ως διαλείμματα για την επαναφόρτιση προτού αρχίσουμε να δουλεύουμε και πάλι τη Δευτέρα.

Εν ολίγοις, η δύναμη της θέλησης μας και η ικανότητά μας να εστιάζουμε στο έργο μας, δρα όπως το επίπεδο μπαταρίας στο τηλέφωνό μας. Όταν είμαστε πλήρως «φορτισμένοι», είμαστε σε θέση να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή και να θέσουμε την πλήρη μας συγκέντρωση στην εργασία. Αλλά καθώς λαμβάνουμε αποφάσεις και αναλαμβάνουμε δράση, εξαντλούμε αυτή μας τη θέληση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κάνουμε διάλειμμα για να επαναφορτίσουμε την ενέργεια και τη δύναμη της θέλησής μας.

Αν περάσετε πολλές ώρες χωρίς διάλειμμα, το μυαλό σας θα κουραστεί και έτσι θα σας αποσπάσει την προσοχή και θα θελήσετε να κάνετε κάτι άλλο. Αισθάνεστε κουρασμένοι και εξαντλημένοι.

Τα μειονεκτήματα της τεχνικής Pomodoro

Υπάρχουν κάποια μειονεκτήματα αυτής της τεχνικής; Κατά τη γνώμη μου, ναι.
Ενώ η Τεχνική Pomodoro μπορεί να είναι αποτελεσματική, δεν μου αρέσει η ιδέα να φτιάξω ένα χρονόμετρο καθώς δουλεύω. Θεωρώ ότι είναι αγχωτικό στην πράξη του.

Το πιο σημαντικό. Τί γίνεται αν είστε στη ροή τις κορυφαίας δημιουργικότητάς σας και ξαφνικά ο χρονοδιακόπτης σας λέει να σταματήσετε για να κάνετε ένα διάλειμμα;
Δεν θα μπορέσετε να επιστρέψετε με τον ίδιο ζήλο ή έμπνευση. Όταν είστε πολύ παρακινημένοι και οι ιδέες σας ρέουν, δεν θέλετε να αποστασιοποιηθείτε ή να σταματήσετε. Θέλετε να συνεχίσετε να εργάζεστε πάνω στην εργασία σας. Ωστόσο, η τεχνική Pomodoro αυτό το εμποδίζει. Σας αναγκάζει να σταματήσετε. Ακόμα κι αν δεν σταματήσετε, ο χρονοδιακόπτης μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή καθώς εστιάζετε στην εργασία σας.

Θεωρώ ότι η Τεχνική Pomodoro λειτουργεί για ορισμένες περιστάσεις και εν τω μεταξύ μπορεί να μην είναι ιδανική όταν θέλω απλώς να τελειώσω τη δουλειά μου.

Προσαρμόστε το δικό σας… Pomodoro

Ναι.  Μπορείτε να προσαρμόσετε την τεχνική Pomodoro για να ταιριάζει καλύτερα στην εργασία σας.
Για παράδειγμα, όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, δεν σταμάτησα στα 25 λεπτά. Επέλεξα να περάσω περισσότερο χρόνο (να πω περίπου 50 λεπτά).

Και μερικές φορές δεν διορθώνω το χρόνο/διάλειμμα σύμφωνα με την κατανομή χρόνου, όπως προτείνει η τεχνική. Αντ ‘αυτού, παίρνω ένα σύντομο διάλειμμα όταν φτάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην εργασία μου. Επομένως δεν ακολουθώ αυστηρά τους κανόνες του Pomodoro.

Μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Προσαρμόστε την τεχνική Pomodoro για να ταιριάξει στις δικές σας ανάγκες. Για να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας και την ικανότητά σας να εστιάζετε, όχι να πάτε εναντίον της.

Συμπέρασμα

Η επιτυχία δεν είναι ένα σπριντ, αλλά ένας μαραθώνιος! Και για να προχωρήσετε περισσότερο, θα πρέπει να ενσωματώσετε pitstops στο ταξίδι σας!
Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ την τεχνική Pomodoro, δοκιμάστε την σήμερα!